یکی از روشهای مهاجرتی، مهاجرت از طریق پناهندگی است بنابراین در این مقاله بهترین کشور برای پناهندگی ایرانیان آورده شده است. با وجود این که روش های مختلفی برای مهاجرت وجود دارد، عده ای تنها با روش پر ریسک و چالش برانگیز پناهندگی آشنا هستند.
به طور کلی، افراد به دلایل سیاسی، اجتماعی، مذهبی و در مجموع، مشکلاتی که موجب آزار و اذیت آنها در کشور خودشان شده، وارد مسیر پناهندگی می شوند.
اما آیا این روش مهاجرتی مناسب است و شرایط پناهندگان چگونه است؟ در این مورد می توان گفت که، این روش علاوه بر این که می تواند جان و مال انسان را به خطر اندازد، مسیری سخت و پیچیده ایست.
چرا که در این روش افراد پس از انتخاب بهترین کشور برای پناهندگی و ارائهی درخواست پناهندگی شان، می بایست در دادگاه های مختلف دلایلی که باعث مهاجرت و درخواست پناهندگی آنها شده را با ارائه مدارکی اثبات نمایند که در غیر این صورت، علاوه بر این که پناهندگی به شخص تعلق نمی گیرد، ممکن است در مواردی با پرداخت جرایم سنگین، زندان، تبعید و برگشت به همان کشور مبدا همراه باشد.
به طور کلی، تنها تعداد کمی از پناهجویان موفق به کسب پناهندگی شده و بسیاری یا شرایط پناهندگی را ندارند و یا نمی توانند ادعاهای خود را ثابت کنند.
لذا، پناهندگی توام با مشکلاتی چون بلاتکلیفی، عدم برخورداری از حقوق شهروندی، امنیت و آزادی مطلوب است و تبعاتی دارد که در آینده می تواند گریبانگیر پناهجو و خانواده وی شود.
شرایط پناهندگی برای ایرانیان
شرایط پناهندگی برای ایرانیان در کشورهای مختلف متفاوت است. به طور کلی، برای اینکه یک ایرانی بتواند به عنوان پناهنده در یک کشور دیگر پذیرفته شود، باید ثابت کند که در کشور خود مورد آزار و اذیت قرار می گیرد یا در معرض خطر آسیب جدی قرار دارد. این آزار و اذیت یا خطر می تواند به دلیل نژاد، مذهب، ملیت، عقاید سیاسی، عضویت در یک گروه اجتماعی خاص یا جنسیت باشد.
برای درخواست پناهندگی در یک کشور دیگر، باید به مقامات مهاجرت آن کشور مراجعه کنید. شما باید مدارک و شواهدی ارائه دهید که ثابت کند در کشور خود مورد آزار و اذیت قرار می گیرید یا در معرض خطر آسیب جدی قرار دارید.
روند درخواست پناهندگی می تواند طولانی و پیچیده باشد. مهم است که قبل از درخواست پناهندگی در یک کشور دیگر، با یک وکیل یا مشاور مهاجرت مشورت کنید.
راحت ترین کشور ها برای پناهندگی ایرانی ها
برای انتخاب راحت ترین و بهترین کشور برای پناهندگی، مهاجر پذیر بودن آن کشور مهم است. لذا، برخی کشورها مهاجر پذیر تر بوده و شرایط اخذ پناهندگی در آن ها راحت تر است. به طور مثال، کشورهای آلمان، انگلیس، کانادا، عمان، ترکیه، سوئد، آمریکا و روسیه از بهترین کشورهای پناهنده پذیر هستند.
اما بر طبق اطلاعات منتشره از سوی کمیساریای سازمان ملل متحد، در بین کشورهای مختلف دنیا ترکیه، اوگاندا، پاکستان، سودان و آلمان برای پناهندگان میزبانان بهتری بوده اند. اما همان طور که مشخص است، وضعیت زندگی پناهندگان در این کشورها یکسان نبوده و این رتبه بندی تنها بر مبنای تعداد پناهندگان پذیرش شده می باشد.
اما بهترین و راحت ترین کشورها برای پناهندگی ایرانی ها کدام است؟ بهترین کشور برای پناهندگی ایرانیان معمولا کشورهایی با کیفیت زندگی و سطح رفاه اجتماعی قابل قبول می باشند. لذا، اکثر ایرانیان کشورهایی چون آلمان، کانادا، مجارستان و سوئد را برمی گزینند. این کشورها به دلیل ارائهی خدماتی انسان دوستانه و رعایت کردن حقوق پناهندگان از جمله کشورهای امن برای پناهندگان ایرانی در نظر گرفته می شوند.
همچنین، مطالعات نشان داده که کشورهای سوئد و آلمان از راحت ترین کشورها برای پناهندگی ایرانی ها بوده است.
در ادامه به بررسی شرایط پناهندگی ایرانی ها در برخی از کشورها می پردازیم.
پناهندگی آلمان
آلمان با ارائه شرایطی مناسب و امنیت بالا، همواره برای پناهجویان ایرانی گزینه ای مناسب بوده است. اما توجه داشته باشید که، از جمله شرایط آلمان برای پناهجویان کار اجباری است که به هر حال، آلمان می تواند بهترین کشور برای پناهندگی ایرانیان و اخذ اقامت آن باشد.
جاب آفر آلمان یکی از شرایط مناسب برای دریافت ویزا میباشد جاب آفر دریافت پیشنهاد همکاری از طرف یک کارفرمای آلمانی میباشد.
همچنین، مسئول رسیدگی به پرونده های پناهجویان، بامف یا اداره فدرال مهاجرت و پناهندگان است و این اداره مشخص می کند که آیا شما شرایط پناهندگی آلمان را دارید یا خیر که در صورت پذیرش درخواست پناهندگی تان، توسط دولت حمایت خواهید شد.
پناهندگان ایرانی پس از قبولی از سوی اداره بامف، می توانند در آلمان از حقوق زیر برخوردار باشند:
- امکان آوردن همسر و فرزندان پناهنده به آلمان وجود دارد؛ همچنین، در صورت مجرد بودن می توان والدین را به این کشور آورد.
- پناهنده ایرانی اجازه کار دارد و در صورت بیکاری، امکان دریافت هزینه بیکاری وجود داشته و برای پیدا کردن کار به وی کمک خواهد شد.
- امکان تحصیل و آموزش مثل شرکت در دوره های اوسبیلدونگ، مدرسه و دانشگاه برای پناهندگان ایرانی در آلمان وجود دارد.
پناهندگی کانادا
یکی از کشورهای مهاجرپذیر دنیا که می تواند بهترین کشور برای پناهندگی ایرانیان باشد، کانادا است. در کانادا تعریف پناهنده از مهاجر جداست؛ به طوری که، مهاجر از طریق روش های قانونی برای اخذ اقامت کانادا اقدام می کند؛ اما پناهنده به دلایل مختلف از کشورش فرار کرده و به حمایت های بین المللی نیاز دارد.
لذا، فردی که درخواست پناهندگی کانادا را داده، در ابتدا می بایست ادعاهای خود را با ارائه اسناد و مدارک لازم در دادگاه اداری کانادا ثابت کند که در غیر این صورت پناهندگی به وی تعلق نخواهد گرفت.
همچنین، بررسی پرونده های پناهجویان توسط IRB یا هیئت مهاجرت و پناهندگان کانادا انجام می شود. به عبارتی، پس از ارسال درخواست پناهندگی به سازمان مهاجرت کانادا، در صورتی که شخص شرایط پناهندگی در این کشور را داشته باشد، پرونده به IRB فرستاده خواهد شد. سپس همین سازمان در رابطه با پذیرش یا عدم پذیرش درخواست پناهندگی شخص رای نهایی را اتخاذ می کند.
ویزای ICT کانادا نیز یک نوع ویزای کار موقت است که به کارمندان شرکتهای بینالمللی اجازه میدهد تا به یک شعبه یا دفتر دیگر از همان شرکت در کشور کانادا منتقل شوند. این ویزا نیازی به LMIA ندارد و امکان همراهی همسر و فرزندان را نیز فراهم میکند.
پناهندگی عمان
آیا عمان بهترین کشور برای پناهندگی است؟ عمان از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس است و در بین کشورهای مرفه و رو به رشد آسیا قرار دارد. اقتصاد این کشور مبتنی بر فروش نفت بوده و در سال های اخیر توانسته بسیاری را جذب خود کند.
اما برای اخذ پناهندگی عمان، باید پس از ورود به این کشور، خود را به پلیس عمان معرفی کرد که افراد معمولا یا از طریق دریایی و یا به طریق هوایی وارد عمان شده و سپس خود را به پلیس عمان معرفی می کنند.
پس از آن، پلیس شخص را به سازمان ملل معرفی می کند تا از او اطلاعات و اثر انگشت گرفته شود که در ادامه، پناهجو به کمپ پناهجویان منتقل خواهد شد.
کمپ ها معمولا بیرون از شهر قرار دارند و از نظر بهداشتی شرایط خوبی ندارند. همچنین، در این کمپ ها افرادی از کشورهای مختلف زندگی می کنند. لذا، پناهجویانی که عمان را به عنوان بهترین کشور برای پناهندگی انتخاب کرده اند باید این موارد توجه داشته باشند.
در طی حضور در کمپ، پرونده شخص مورد بررسی قرار می گیرد که در صورت موافقت دادگاه با درخواست پناهندگی وی، اقامتی موقت به او اعطا خواهد شد. البته، در صورت عدم پذیرش درخواست، به متقاضی مهلتی برای ترک عمان داده می شود.
پناهندگی ترکیه
افرادی که قصد دریافت پناهندگی ترکیه را دارند، در ابتدا می بایست در اداره مهاجرت استانی ثبت نام کنند؛ چرا که ثبت نام در این اداره، به حضورشان در این کشور صورت قانونی می دهد.
علاوه بر این، ثبت نام شخص، به وی امکان دسترسی به خدمات عمومی را خواهد داد و از بازگشتش به کشور مبدا جلوگیری خواهد کرد. البته، پس از ثبت نام، شخص موظف است در شهری که برای وی مشخص شده، اقامت داشته باشد.
همچنین پس از ثبت نام، متقاضی و خانواده اش کارت شناسایی مختص پناهجویان را دریافت می کنند و از آن پس دیگر، اقامت فرد در ترکیه قانونی خواهد بود. لذا، همین موضوع برای بسیاری باعث انتخاب ترکیه به عنوان بهترین کشور برای پناهندگی شده است.
کارت شناسایی پناهجویان شامل شماره ای است که به پناهنده و خانواده وی امکان دسترسی به برخی از حقوق و خدمات عمومی در ترکیه را خواهد داد.
پناهندگی روسیه
روسیه هم از جمله کشورهایی است که پناهجویانی را از کشورهای مختلف به شرط داشتن شرایط پناهندگی می پذیرد. اما تعداد افرادی که در چند سال گذشته موفق به اخذ پناهندگی روسیه شده اند، بسیار کاهش یافته است.
دقت کنید که، سرویس مهاجرت فدرال، مسئول رسیدگی به شرایط پناهجویان در روسیه می باشد و پناهجویان با داشتن شرایطی که مورد تایید این اداره است، می توانند برای اخذ پناهندگی روسیه اقدام نمایند.
اما شرایط پناهندگان در این کشور نیز به مانند سایر کشورها خوب نیست و اغلب، دسترسی به انواع خدمات اجتماعی یا اشتغال در شرایطی مطلوب برای پناهجویان مهیا نمی باشد. اما با این حال، روسیه برای بسیاری بهترین کشور برای پناهندگی است.
پناهندگی هلند
هلند نیز به مانند بیش از 150 کشور دیگر یکی از اعضای کنوانسیون بین المللی پناهندگی است و با این که هلند به اشخاصی که در صورت برگشت به کشور خود با خطر جانی روبرو خواهند بود، پناهندگی اعطا می کند، اما روند دریافت پناهندگی هلند بسیار سخت است؛ چرا که بازجویی ها و مصاحبه های مکرری از پناهجو انجام می شود.
لذا، پناهجو در طی این جلسات باید بتواند ادعاهای خود را ثابت کند که در صورت عدم اثبات ادعاها، وی از هلند دیپورت خواهد شد.
دقت کنید که، پناهجویانی که از هلند اخراج می شوند، حق بازگشت مجدد به این کشور را نداشته و همچنین، کمپ های هلند اصلا شرایط خوبی ندارند.
همچنین، وظیفه بررسی پرونده های پناهجویان در کشور هلند را IND یا ادارهی خدمات مهاجرت و تابعیت هلند برعهده دارد و بعد از انجام ثبت نام و تشخیص هویت توسط این اداره، پناهجویان به مرکز پذیرش منتقل خواهند شد.
پناهندگی سوئد
پناهندگی سوئد نیز روند خاص خود را دارد و پناهجو باید شرایط پناهندگی را داشته باشد.
اما به طور کلی، کسانی که از لحاظ آزادی بیان در کشور خود تهدید می شوند، بهترین کشور برای پناهندگی آنها سوئد است. سوئد به دلیل نداشتن مشکل با عقاید سیاسی و مذهبی و یا گرایشات جنسی، یکی از بهترین کشورها برای پناهجویان و از جمله ایرانیان می باشد.
پناهندگی در هلند بهتر است یا آلمان؟
حال آیا پناهندگی در هلند بهتر است یا آلمان؟ از مهمترین مواردی که پناهجویان در این زمینه باید بدان توجه داشته باشند، عبارتند از:
- مهاجرپذیری
مهاجر پذیری یک کشور می تواند بر کیفیت زندگی پناهندگان تاثیر بگذارد. آلمان کشور مهاجر پذیری است و حداقل 7 میلیون از جمعیت آن (83 میلیون) را مهاجرین تشکیل می دهند. لذا، پناهندگان در این کشور از شرایط کاری و تحصیلی خوبی برخوردارند.
به طور کلی، مهاجرپذیری آلمان بیشتر از هلند است که یکی از دلایل اصلی این امر، تامین نیروی متخصص می باشد.
- شرایط تحصیل
در انتخاب بهترین کشور برای پناهندگی، بررسی شرایط تحصیل در آن کشور بسیار مهم است. لذا، هلند در کنار تحصیل به زبان هلندی، آموزش در تمامی مقاطع به زبان انگلیسی را نیز امکان پذیر ساخته و هلندی ها اغلب از این زبان استفاده می کنند.
اما تحصیل در آلمان بیشتر به زبان آلمانی است؛ اما شرایط تحصیل به زبان انگلیسی نیز وجود دارد. همچنین، تحصیل در دانشگاه های دولتی آلمان تقریبا رایگان است و به طور کلی، تحصیل در آلمان ارزان تر از هلند می باشد.
- بازار کار
بر اساس بررسی ها، شرایط کار در آلمان بهتر از هلند است و افراد در آلمان راحت تر می توانند شغل مورد نظر خود را بیابند. همچنین، میزان درآمد پس از حذف مالیات، در آلمان تقریبا 3141 یورو و در هلند 2812 یورو می باشد.
ایا پس از پناهندگی میتوان به ایران بازگشت؟
ایرانیانی که از طریق پناهندگی اقامت و شهروندی کشوری را دریافت می کنند، دیگر نمی توانند به ایران بازگردند. بازگشت به ایران پس از اقدام برای پناهندگی، تمام ادعاهایتان را مورد سوال قرار خواهد داد؛ چرا که این طور تصور می شود که شما با دروغ و فریب توانسته اید، مسئولین مربوطه را برای اخذ پناهندگی قانع کنید.