بهترین دورههای تحصیلی در ترکیه
ترکیه از همان سیستم بولونیای اتحادیه اروپا (EU) پیروی میکند. تحصیلات عالی نیز در 3 سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه میشود. برخی از دورههای محبوب در ترکیه در بین دانشجویان بینالمللی عبارتاند از:
- تحصیل در رشته معماری در ترکیه
- تحصیل پزشکی در ترکیه
- تحصیل در رشته مالی در ترکیه
- تحصیل در رشته دندانپزشکی در ترکیه
- تحصیل در رشته حقوق در ترکیه
- تحصیل در رشته روانشناسی در ترکیه
- تحصیل در رشته MBA در ترکیه
- تحصیل فناوری اطلاعات در ترکیه
- تحصیل در رشته مهندسی در ترکیه
- تحصیل در رشته اقتصاد در ترکیه
بهترین رشتههای تحصیلی کارشناسی در ترکیه
رشتههای زیر در ترکیه از نظر سطح آموزشی بالا بسیار قوی هستند و فارغالتحصیلان این رشتهها آینده شغلی مطلوبی را خواهند داشت.
- علوم کامپیوتر
- تجارت
- معماری
- طراحی مد و پارچه
- مهندسی خودرو
رنکینگ جهانی دانشگاههای ترکیه
برای دانشجویان بینالمللی، بیش از 200 دانشگاه در ترکیه وجود دارد که بیشتر آنها را دولت اداره میکند. همچنین 9 دانشگاه در ترکیه وجود دارد که در رتبهبندی دانشگاههای جهان qs در بین بهترینهای جهان قرار گرفتهاند. رتبهبندی دانشگاههای جهانی QS آنها شامل موارد زیر هستند:
دانشگاههای ترکیه | رنکینگ جهانی |
دانشگاه کوچ | 465 |
دانشگاه سابانچی | 530-521 |
دانشگاه بیلکنت | 551-560 |
دانشگاه فنی خاورمیانه | 601-650 |
Boğaziçi Üniversitesi | 651-700 |
دانشگاه فنی استانبول | 751-800 |
دانشگاه آنکارا | 801-1000 |
دانشگاه Hacettepe | 801-1000 |
دانشگاه استانبول | 801-1000 |
روند درخواست ویزای تحصیلی ترکیه
انتخاب برنامه و دانشگاه
میتوانید تحصیلات خود را به زبانهای ترکی یا انگلیسی ادامه دهید و برای توسعه حرفه خود در ترکیه کار کنید. شما میتوانید با استفاده از ابزار جستوجوی «Study Finder» با توجه به معیارهای خود درباره یک برنامه تصمیم بگیرید و دانشگاهی را برای ادامه تحصیل انتخاب کنید.
در مورد بورسیهها و حمایتهای مالی تحقیق کنید
اگر میخواهید بورسیه تحصیلی در ترکیه بگیرید، گزینههای مختلفی دارید. با این حال به یاد داشته باشید فرصتها و پاداشهایی که مؤسسات اعطاکننده بورس تحصیلی میدهند متفاوت است. میتوانید در وبسایت رسمی دانشگاه انتخابی خود درباره بورسیههای موجود بیشتر بدانید.
آماده کردن مدارک درخواست خود برای ثبتنام در دانشگاه
پس از انتخاب رشته و دانشگاه تنها کاری که باید انجام دهید این است که مدارک درخواستی مورد نیاز را جمعآوری کنید. این مدارک ممکن است بسته به دانشگاه و برنامه تحصیلی شما متفاوت باشد؛ زیرا دانشگاهها شرایط خود را در پذیرش دانشجویان بینالمللی تعیین میکنند. برای ارائه رخواست، شما باید برخی از اسناد را بهعنوان مدرک و بهمنظور تأیید ارسال کنید. دانشگاههای مختلف ترکیه شرایط پذیرش متفاوتی دارند؛ با این حال مدارک متداول درخواستشده توسط دانشگاههای ترکیه عبارتاند از:
- فرم درخواست
- دیپلم دبیرستان
- لیسانس یا فوقلیسانس
- رونوشت سوابق
- نمره مهارت زبان
- نامه تشویق
- معرفینامه از اساتید و کارفرمایان
- نمرات امتحانات ورودی به درخواست دانشگاه مانند SAT، GMAT و GRE
- مدارکی مبنی بر بودجه مالی برای تأیید توانایی حمایت از خود در طول تحصیل در ترکیه
بررسی الزامات آزمون
ممکن است برای پذیرش در برنامهای که برای تحصیل در ترکیه انتخاب کردهاید، نیاز به شرایطی مانند آزمون ورودی دانشگاه، نمره زبان یا آزمون مهارت داشته باشید. علاوه بر آزمونهای معتبر بینالمللی، دانشگاهها ممکن است از شما بخواهند نمرات آزمونهایی را که در کشورتان شرکت کردهاید یا نمرات آزمونهایی که دانشگاه انتخابی شما اعلام کرده است، ارسال کنید. پس بهتر است صفحه برنامه دانشگاه را بهطور دقیق مورد نیاز بررسی کنید.
درخواست ویزای دانشجویی
قبل از ورود به ترکیه برای تحصیل، باید ویزای تحصیلی را از نزدیکترین کنسولگری جمهوری ترکیه دریافت کنید. مراحل ویزای دانشجویی ممکن است زمانبر باشد؛ بنابراین مهم است به محض پذیرش در دانشگاه انتخابی خود برای ویزای دانشجویی اقدام کنید.
تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی
اگرچه ترکی زبان اصلی در ترکیه است اما میتوانید برنامههای تحصیلی زیادی را به زبان انگلیسی بیابید. شما میتوانید بسیاری از دانشگاههای انگلیسی را در استانبول، که شهر اصلی ترکیه است، پیدا کنید. در اینجا برخی از دانشگاههایی که دورههای آموزش زبان انگلیسی را ارائه میدهند آورده شده است:
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه بینالمللی قبرس
- دانشگاه مدیترانه شرقی
- دانشگاه اروپایی لفکه
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه فنی خاورمیانه
- دانشگاه فنی استانبول
- دانشگاه خاور نزدیک
- دانشگاه کافکاس
- دانشگاه آنادولو
- دانشگاه غازی
- دانشگاه فیرات
- دانشگاه فنی گبزه
- دانشگاه آتیلیم
- دانشگاه بیلکنت
برای پذیرش در برنامههای زبان انگلیسی در دانشگاهها، باید نمره مورد تأیید مهارت زبان انگلیسی را ارائه دهید. در بیشتر موارد، شما ملزم به شرکت در آزمون تعیین سطح در دانشگاه موردنظر هستید.
تحصیل در ترکیه بدون آیلتس
بسیاری از دانشگاههای ترکیه در صورتی که آخرین مدرک خود را در زبان انگلیسی کسب کرده باشید، نمره آیلتس نمیخواهند. قبل از درخواست، وبسایت دانشگاه را بررسی کنید؛ زیرا دورههای مختلف در دانشگاههای ترکیه شرایط متفاوتی دارند. در دانشگاههای زیر بیشتر دورههای تحصیلی نیازی به آیلتس ندارند:
- دانشگاه مدیپول استانبول
- دانشگاه بیکنت
- دانشگاه باهچه شهیر
- دانشگاه فاتح سلطان محمت
- دانشگاه زعیم استانبول
- دانشگاه آیدین استانبول
- دانشگاه اوفوک
- دانشگاه آتلیم
- دانشگاه چانکایا
- دانشگاه باشکنت
هزینههای تحصیل در ترکیه
تحصیل در ترکیه برای دانشجویان بینالمللی هزینه زیادی ندارد. هزینه تحصیل با توجه به دانشگاه و رشتهای که انتخاب کردهاید متفاوت است. دانشگاههای خصوصی در ترکیه در مقایسه با دانشگاههای دولتی شهریه بیشتری دارند. بهطور متوسط میتوانید هزینه تحصیل در دانشگاههای ترکیه را به صورتی که در زیر ذکر شده است مشاهده کنید.
- برای لیسانس به زبان انگلیسی: 3500-12000 لیره ترکیه در هر سال تحصیلی
- برای لیسانس به زبان ترکی: 1860 – 6000 لیره ترکیه در هر سال تحصیلی
- برای کارشناسی ارشد زبان انگلیسی: 4500-7000 لیره ترکیه در هر سال تحصیلی
- برای کارشناسی ارشد ترکی: 2300-5000 لیره ترکیه در هر سال تحصیلی
بخش دیگری از هزینهها شامل هزینه زندگی در ترکیه میشود:
- 2700 -3900 لیر ترکیه در ماه هزینه زندگی
- 775-1200 لیر ترک اضافی در هر ترم برای کتاب و هزینههای اداری
- بین 310 تا 550 لیر ترکیه در سال برای بیمه درمانی
اگر توانایی پرداخت شهریهها را ندارید، میتوانید برای بورسیه تحصیلی اقدام کنید.
بورسیه تحصیل کارشناسی در ترکیه
بورسیه تحصیلی در ترکیه میتواند بهصورت کمکهزینه از طرف دولت و دانشگاههای ترکیه و جوایز از مؤسسات خارجی پرداخت شود. برای ایجاد راهی برای تحصیل رایگان در ترکیه باید از بورسیههای تحصیلی کمک بگیرید. در اینجا چند مورد ذکر شده است:
- طرح بورس تحصیلیTurkiye Burslari
- برنامه بورسیه موفقیت
- برنامه بورسیه تحقیقاتی ترکیه
- جوایز بینالمللی مقطع کارشناسی در دانشگاه غرب قبرس در ترکیه
- دانشگاهیان و مقامات دولتی برنامه زبان ترکی
- جوایز بینالمللی دانشگاه فنی OSTiM در مقطع کارشناسی در ترکیه
- بورسیه تحصیلی ITU AI DeepMind در ترکیه
شرایط لازم برای درخواست ویزای تحصیلی ترکیه
برای تحصیل در ترکیه، ابتدا باید در یک دوره از دانشگاههای ترکیه ثبتنام کنید. مرحله بعدی درخواست ویزای دانشجویی خواهد بود. شما میتوانید برای ویزای دانشجویی به نزدیکترین کنسولگری ترکیه در کشور خود اقدام کنید. برای درخواست ویزای تحصیلی، باید مدارک زیر را ارسال کنید.
- یک کپی از نامه پذیرش شما از یکی از دانشگاههای ترکیه
- فرم درخواست ویزای دانشجویی ترکیه که بهدرستی پر شده است.
- پاسپورت معتبر
- هزینه پردازش
- 2 عکس جدید به اندازه پاسپورت
- گواهی بیمه سلامت
- مدارکی دال بر منابع مالی کافی برای حمایت از تحصیل و اقامت در ترکیه
- مدارک اقامت در ترکیه
- گواهی یا مدرک تحصیلی قبلی
زمان پردازش درخواست ویزای دانشجویی میتواند حدود 8 هفته از زمان ارسال درخواست شما باشد. همچنین باید ظرف یک ماه پس از ورود به ترکیه برای اجازه اقامت اقدام کنید. شما باید مدارک زیر را برای آن ارسال کنید:
- مدارک ثبتنام شما در دانشگاههای ترکیه
- گذرنامه
- ویزای تحصیلی ترکیه
- عکسها
مجوز اقامت شما تنها برای یک سال معتبر خواهد بود. اگر نیاز به تمدید اقامت دارید، باید مجوز خود را قبل از 60 روز از انقضای آن تمدید کنید. با مراجعه به مقامات محلی و تکمیل فرم درخواست تمدید میتوانید برای تمدید ویزا اقدام کنید.
تحصیل و کار در ترکیه
دانشجویان بینالمللی که در برنامههای تحصیلی در دانشگاهها یا آموزش عالی در ترکیه ثبتنام کردهاند، مجاز به کار هستند. تنها شرطی که باید رعایت شود این است که مجوز کار قانونی داشته باشند. دانشجویان بینالمللی مجاز به کار حداکثر 24 ساعت در هفته در ترکیه هستند. دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا میتوانند از همان سال اول شروع به کار کنند. با این حال، دانشجویان بینالمللی که دوره دو ساله یا برنامه تحصیلی کارشناسی را میگذرانند، اکنون میتوانند پس از اتمام سال اول خود برای مجوز کار درخواست دهند.
درمجموع 21 مؤسسه ترکیه در رتبهبندی دانشگاههای جهانی QS 2022 هستند که دانشگاه کوچ، دانشگاه سابانچی، دانشگاه فنی خاورمیانه و دانشگاه بیلکنت در رتبهبندی 600 دانشگاه برتر قرار دارند.
کار کردن در زمان تحصیل
اجازه اقامت شما بهطور خودکار حق کار در ترکیه را به شما نمیدهد. همانطور که گفتیم برای کار در ترکیه نیاز به مجوز کار رسمی دارید. مجوز کار چیزی نیست که افراد بتوانند بهصورت انفرادی برای آن درخواست دهند. شرکتی که میخواهد شما را استخدام کند باید برای مجوز کار شما اقدام کند؛ به عبارت دیگر در ترکیه ابتدا باید کار پیدا کنید و سپس شرکت باید برای شما مجوز کار را درخواست کند.
دانشجویان در مقطع کارشناسی تنها پس از اتمام سال اول تحصیلی خود میتوانند مجوز کار دریافت کنند؛ بنابراین مطمئن شوید که بودجه کافی برای زندگی در سال اول بدون اشتغال را دارید. دانشجویان در مقطع کارشناسی فقط میتوانند مجوز کار برای مشاغل پارهوقت دریافت کنند. دانشجویان در مقطع کارشناسی فقط میتوانند برای مشاغل خارج از دانشگاه/ پردیس مجوز کار دریافت کنند. دانشجویان در مقطع تحصیلات تکمیلی میتوانند از اولین سال تحصیلی خود در دانشگاه مجوز کار دریافت کنند.
دانشجویان در مقطع تحصیلات تکمیلی میتوانند مجوز کار برای مشاغل تمام وقت و پارهوقت دریافت کنند. دانشجویان در مقطع تحصیلات تکمیلی تنها میتوانند برای مشاغل خارج از دانشگاه/ پردیس مجوز کار دریافت کنند. پس از دریافت مجوز کار در ترکیه، آن مجوز بهعنوان اجازه اقامت محسوب میشود و تا تاریخ انقضای مجوز کار خود نیازی به درخواست اجازه اقامت ندارید. اگر معلوم شود شما در ترکیه بدون مجوز رسمی کار میکنید، اجازه اقامت شما میتواند توسط اداره مهاجرت لغو شود.
کار کردن در ترکیه بعد از فارغالتحصیلی
قوانین ترکیه به دانشجویانی که از مؤسسات آموزش عالی ترکیه فارغالتحصیل میشوند اجازه اقامت یکساله را میدهد که میتواند بهعنوان فرصتی برای جستوجوی کار در ترکیه استفاده شود. برای دریافت این نوع اجازه اقامت، باید ظرف مدت شش ماه پس از فارغالتحصیلی خود، برای اجازه اقامت کوتاهمدت درخواست دهید.
نتیجه گیری
ترکیه دانشگاههای زیادی برای تحصیل دارد که هر کدام برنامههای آموزش زبان انگلیسی را برای دانشجویان در سراسر جهان ارائه میدهند. علاوه بر این، بسیاری از دانشگاههای آنها از رتبه بالا و شهرت زیادی برای دانشجویان بینالمللی برخوردار هستند .اگر قصد تحصیل در کشوری با هزینههای تحصیل مقرون بهصرفه و بورسیههای تحصیلی متعدد را دارید و همچنین میخواهید زندگی در جایی که محل تلاقی فرهنگ اروپایی و آسیایی است را تجربه کنید، ترکیه برای شما گزینه مناسبی است.